Perchta

Perchta, noen ganger referert til som Berchta eller Bertha på engelsk, betyr det lyse en og antas å være koblet til navnet Berchtentag, festen for Epiphany. Perchta var en gang anerkjent som en gudinne i Sør germansk hedendom, i de alpine land. Hun antas å være en avlegger av Holda, et germansk gudinne, og andre kvinnelige former som vises på tysk folklore. Kilder avslører at Perchta er en sørlig fetter av Holda som de gjør utseende i løpet av de tolv Days of Christmas og dele ansvaret som voktere av dyrene. Ifølge noen kilder, Perchta vises i to former, enten som hvit og vakker eller like gammel og trett. Hun var godt kjent i Øvre tyske regioner, Schwaben, Alsace i Sveits og Bayern og Østerrike. Perchta var representert ved St. Lucia i Bayern og tysk Böhmen. Men i senere perioder, ble hun forvist til en lavere rang av en heks eller en ondskapsfull ånd.

Tysk Goddess Berchta

Ulike navn på Perchta
Det finnes ulike navn tilskrevet Perchta avhengig av regionen og dens epoke i historien. Hun er mest kjent under navn som ‘Perahta’, ‘Berchte’, ‘Berchta’ og ‘Frau Berchta’. ‘Behrta’ og ‘Frau Perchta’ navn er brukt i eldre tysk. Perchta blir også kalt ‘Frau Faste’ i Slovenia og Baden eller Schwaben i Sveits. Hun blir ofte referert til som “Kvaternica ‘,’ Pehta ‘eller’ lady av Ember dager” i noen slovenske regioner. I andre regioner, er hun også kjent som “Fronfastenweiber ‘,’ Posterli ‘og’ Quatemberca ‘. En mannlig form for Perchta er kjent som “Quantembermann” på tysk og “Kvaternik” eller “mannen av de fire Ember dager i sørlige Østerrike. En annen mannlig form for Perchta er også referert til som “Berchtold ‘.

Skildring av Perchta i tradisjonelle Tales
I tidlige periodene ble Perchta holdt i høy aktelse som en mindre guddom, en velvillig ånd i germansk hedenskap. Det var myter rundt henne at hun så ut som en hvit kvinne ånd med en stor fot og ledet veving og spinning. Hun ble også sett på som leder av Wild Hunt, som trodde på Continental tyske regioner. Legenden sier at Perchta, det feminine formen for “Berchtold ‘, ville kutte åpne folks mager og greier dem med halm om den tradisjonelle måltid av fisk og velling ikke ble servert på hennes festdag. I tradisjonelle fortellinger om Bayern og Østerrike, er Perchta antas å ha vandret på landsbygda i løpet av vinteren og vises i løpet av de tolv juledagene, spesielt på Twelfth Night. Hun ville legge sine ivrige øyne på ull spunnet på husholdningene i løpet av året. Imidlertid ble hun senere henvist til lavere rang en heks og portrettert som en ondskapsfull ånd. I 1468, ble en fraksjon som representerer Perchta fordømt i Bayern av synonymordbok pauperum. Før det, i 1439, ble praksisen fordømt av Thomas Ebendorfer von Haselbach i De desem praeceptis.

I mange av de kanoniske dokumenter, ble Perchta gitt samme rang som andre ledende kvinnelige ånder nemlig holda, Abundia, Richella Diana, og Herodias imidlertid senere falt hun fra skam på grunn av noen negativitet knyttet til personligheten hennes.

Merry Christmas Origin
Jul i New Zealand
Claus Cranberry Punch
Julen julestrømpa
Julehandelen
Julaften
Christmas Tree
Romantiske fine julegaver
Ded Moroz
Julen Holly Dekor
Hjemmelaget julepynt

Leave a Reply