Olentzero

Når sesongen endringene og vinter blir strengere, er det tid for vinter feiringer i mange kulturer. Det er flere tall eller mytiske myndighetspersoner rundt hvem festlig feiring av midtvinters rulleres. Perioden blir merket for et rekke aktiviteter omkringsittende en klan, et fellesskap og selv, en hel nasjon. Feiringer som disse er felles bestrebelser på å bryte monotonien og tungsinn av den vinterlige chill utenfor. Disse feiringene også innpode ånden å fylle den stille, og ofte illevarslende, stillhet snødekte landskapet, med glede og lystighet. En viktig figur som har vært forbundet med disse feiringene er ‘Olentzero’. Til tross relatert til jul nå, gjorde historien om Olentzero utgangspunktet ikke ligne Santa Claus-tallet. Faktisk er historien om hvordan dette tallet oppsto noe bisarre. Olentzero, i dag, er kjent som en mytisk vinter figur og hans navn har røtter i gamle skikker. Følgende avsnitt har all nødvendig og interessant informasjon om ‘Den baskiske Santa Claus’.

Den baskiske Santa Claus
Olentzero stammer fra en kombinasjon av to ord som brukes i Baskerland. Det første ordet ‘Olesen’ er mest brukt i gamle folkeviser og betyr “syn” eller “spørre” og det andre ordet ‘Aroa’ betyr ‘klare’ eller ‘time’ eller ‘sesongen’.

Historie
Historien om Olentzero har gjennomgått betydelige endringer over århundrer. En av historiene går tilbake til tusenvis av år, like før Jesu fødsel. Ifølge historien, tilhørte Olentzero en stamme som heter Jentilak, som bodde i landsbyen Lesaka, som ligger i skogene i Pyreneene i Nafarroa. Under en av de vinternetter, så folk i denne stammen en glødende sky på himmelen, som de trodde å være stjernen i Kristus. Ingen av dem kunne se klart unntak av en gammel og nesten blind mann, som bekreftet at dette var et tegn på at Jesus vil bli født snart. Folk i Jentilak fryktet at ankomsten av Jesus ville få en slutt på sine gamle praksis og så, etter å formidle budskapet, den gamle mannen tenkte at den eneste måten å unngå å leve med kristne er å avslutte sitt liv. Han dermed spurte sine medmennesker til å drepe ham ved å skyve ham fra den høyeste klippen. Hans venner gjorde det han ba dem om å gjøre, men på vei hjem, gruppen av hans gigantiske venner utløst ned og ingen overlevde unntatt Olentzero. Det sies at siden da, Olentzero, rasende på kristendommen, straffet alle som feiret jul.

Modern Olentzero
Ifølge en annen versjon, var Olentzero en håndverker som pleide å bo i en skog. Han var svært glad i barn og som brukes til å handcraft vakre leker som han fordelte blant dem. Det antas at han døde mens redde barn fra et brennende hus. Men oppstandne en fe ham og tilbød ham et evig liv, slik at han kunne holde bringe fantastiske gaver til barn. Denne moderne versjonen er grunnen til at dette tallet finner en plass i julefeiringen.

Utseende
Olentzero er ofte portrettert som en lystig og fett “baskisk ‘bonde, iført en baskisk beret, tradisjonelle abarketa sko og røyke en pipe.

På julaften, folk bære figurer av Olentzero og synge julesanger samtidig samle mat og søtsaker. I noen steder i Spania, er Olentzero effigies også brent i henhold til tradisjoner.

Jul Home dekorasjoner
Grinch
Fødsel Fast
Julegaver til kjæresten
Jul i Frankrike
Julen Cruise
Olentzero
Jul i juli
Legend of Drummer Boy
Hvordan kjøpe juletre
Julen leker for småbarn

Leave a Reply