Mos Gerila

Noen av rumenske juletradisjonene har blitt glemt mens noen har tatt form gjennom årene. Som sådan, rumenerne hadde også sin egen julegave-bærende figuren. Her ble Father Christmas referert til som “Mos Craciun” før det kommunistiske regimet. Etter den kommunistiske partiet overtok Romania i 1948, ble julesanger, feiringer og fester erklært ulovlig. Julen ble forbudt og kommunismen var den nye religionen under dette regimet. Rumenerne var ikke lenger lov å referere til julenissen som Santa Claus, som ble erstattet av Mos Gerila, et nytt navn vedtatt for julenissen, i stedet for Mos Craciun. Under kommunisttiden, ble barna fortalt at det var Mos Gerila som i hemmelighet begavet dem hvert år, på natten den 30. desember. De rumenske folk ble fremmedgjort fra gamle skikker og etter hvert begynte å akseptere denne nye karakter. Det var først etter den rumenske revolusjonen i 1989 at, tegnet av Mos Gerila oppløst og navnet Mos Craciun ble restaurert som Father Christmas, en gang til.

Frost Man

Opprinnelsen
Mos Gerila er et navn stammer fra Romania, som bokstavelig talt betyr ‘bestefar Frost’. Dette navnet ble avledet fra Mos Craciun, noe som betyr Father Christmas og er en oversettelse av Ded Moroz. ‘Mos’ refererer til alderdom og ‘Ger’ betyr frost og derfor ble Mos Gerila også referert til som “Far Frost” i Romania. Da kommunistene kom til makten, innførte de Mos Gerila, for å erstatte Santa Claus. I rumensk folklore, er det sagt at, ble Jesus født i stallen i Mos Gerila og det var Mos Gerila, som gikk inn i landsbyen og distribuerte gaver til folk på natten Jesus ble født. Mos Gerila antas å ha vært en stor mann med et godt hjerte. Barna og de voksne fikk gaver personlig eller på annen måte gavene ble plassert under treet, for å finne neste morgen. Som Romania var det fattigste landet i Europa, gaver vanligvis består av søtsaker og nøtter.

Utseende
I 1947 utgaven av avisen Natiunea ble Mos Gerila portrettert som en sterk, felles, unge, bar overkropp mann, helt i strid med den tradisjonelle utseendet av Santa Claus, med hvitt skjegg og en stor mage. Noen rumenere tror også at Mos Gerila har utseendet av en gammel kommunist aktivist.

Alternative navn

Jul i England
Baby Jesus Theft
Hjemmelaget fine julegaver
Julesanger
Jul Home dekorasjoner
Grinch
Christmas In Finland
Julen Terminologi
Julen Wreath Storage
Julestrømper
Christmas håndverk

Leave a Reply